Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Τοξικοί Άνθρωποι !



Είναι πλέον γνωστό ότι,  στην σημερινή εποχή που περνάμε κάτω από μια οικονομική κρίση, ερχόμαστε αντιμέτωποι με αμέτρητες ευθύνες επαγγελματικές και κοινωνικές που συχνά μας ωθούν κοντά στα όρια μας.

Ερχόμαστε αντιμέτωποι από παράγοντες που απειλούν  την πνευματική, συναισθηματική και ψυχολογική ηρεμία μας !

Όλη αυτή η κατάσταση  δεν είναι ότι δεν προϋπήρχε, όταν υπήρχε οικονομική ευημερία, αλλά κουκουλωνόταν κάτω από μια ψευδή καλοπέραση που η κοινωνία μας περνούσε και καμουφλαριζόταν στρουθοκαμηλίζοντας, στα νυκτερινά κέντρα, τα ταξίδια και την ακριβή ζωή, σπαταλώντας  ανούσιο χρήμα, πιστεύοντας ότι μπορούσε να γιατρέψει και να επουλώσει αρρωστημένες καταστάσεις…

Η πηγή του προβλήματος ήταν και είναι στο κύτταρο που αναπτύσσει την κοινωνία, την οικογένεια και δεν είναι άλλο από το ζευγάρι. Η καθαρή και αληθινή σχέση που έχει ένα ζευγάρι μεταξύ του.
Η σημαντικότερη εκτόνωση των προβλημάτων της καθημερινότητας, μπορεί να γίνει εύκολη όταν η  προσωπική σχέση χτίζεται καθημερινά βασισμένη κυρίως στην επικοινωνία και την εμπιστοσύνη, την εγκεφαλική και σωματική χημεία, την ψυχική επαφή, που είναι πυλώνες για την διατήρηση της ψυχικής ηρεμίας και ευζωίας του !  

Όταν ένα ζευγάρι διέπεται από τις πάρα πάνω ικανότητες είναι αλήθεια ότι μπορεί να ξεπεράσει κάθε μεταξύ του πρόβλημα, ενώ οι δυνάμεις και τα συναισθήματα στα δύο μέρη που αποτελούν το ζευγάρι πολλαπλασιάζεται και ακόμα πιο εύκολα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα από εξωτερικούς παράγοντες !

Ίσως να μην μπορούμε να πετάξουμε έξω από την κοινωνική και επαγγελματική μας ζωή τους τοξικούς ανθρώπους, αλλά μπορούμε να τους διαχειριστούμε καλύτερα και θα το διαβάσουμε σε κάποιο άλλο  άρθρο.

Μπορούμε όμως να δούμε τα χαρακτηριστικά κάποιων τοξικών ανθρώπων, είτε μέσα σε σχέση, είτε εκτός σχέσης, αυτό δεν αλλάζει !   


Είναι γεγονός όμως πως οι τοξικοί άνθρωποι δεν ικανοποιούνται με τίποτα.
Η βαθιά αίσθηση αναξιότητας του εαυτού τους μετατρέπεται σε σκληρή κριτική και προσβλητικά σχόλια προς τους άλλους.
Οτιδήποτε και να λάβουν ποτέ δεν θα τους είναι αρκετό.

Τα άτομα που τους πλαισιώνουν προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους με αποτέλεσμα να αναδομούνται ψυχολογικά και να εξαντλούν τα ενεργειακά συναισθηματικά τους αποθέματα.
Αναμφίβολα είναι πολύ δύσκολο, να υπάρχεις ή να έχεις υπάρξει με ένα τέτοιο πρόσωπο. Ιδιαίτερα όταν αυτό το πρόσωπο είναι και πολύ οικείο.

Μερικοί τύποι τοξικών ατόμων είναι,
Υπερόπτες και Αλαζόνες, που κρύβονται πίσω από μια ψεύτικη Αυτοπεποίθηση γεμάτη ανασφάλειες.
Επικριτές, που δεν δέχονται τις υποκειμενικές απόψεις του άλλου.
Χειριστικοί, δεν είναι αυτοί που χειρίζονται τα πράγματα προς όφελος δικό σας, αλλά δικό τους, ζητώντας πάντα ανταλλάγματα για ότι κάνουν. 
Ζηλιάρηδες, είναι όλοι αυτοί που δεν χαίρονται με τα καλά που τους συμβαίνουν, διότι τα συγκρίνουν με τα δικά σας κι αυτά αναζητούν..
Εγωκεντρικοί, είναι αυτοί που μιλούν συνεχώς για τον εαυτό τους, αγνοώντας παντελώς τις δικές σκέψεις, απόψεις και συναισθήματα.
Τα Θύματα, είναι οι άνθρωποι που ταυτίζονται με όσα τους συμβαίνουν και αποποιούνται κάθε ευθύνης αρνητικών καταστάσεων, με σκοπό να τους λυπούνται. 
Ασταθείς χαρακτήρες, είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν κανέναν έλεγχο των συναισθημάτων τους, προβάλλοντας συνεχώς αρνητικές σκέψεις για να επιρρίπτουν τις ευθύνες  καθιστώντας  εσάς υπευθύνους.  

Για τον τοξικό άνθρωπο, τίποτα και κανείς δεν είναι ανώτερος ή εξυπνότερος από αυτά που λέει και κάνει ο ίδιος.
Γι’ αυτόν  είστε πολύ απλά κατώτεροι και τελειωμένοι !
Ουδείς ανώτερος !

Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος 

Δημοφιλή Άρθρα