Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Διασκέδασε χωρίς να πίνεις.. όταν μετά πρέπει να οδηγήσεις !


Πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουμε αντιληφθεί πόσες ζωές χάνονται ή πόσοι άνθρωποι ανάπηροι, καθηλωμένοι σε κρεβάτια και αναπηρικά καροτσάκια, πόσοι παραμορφωμένοι, που κουβαλάνε σίδερα μέσα στα κορμιά τους κλ..  είναι θύματα του αλκοόλ, είτε υπαιτιότητα δική τους, αλλά πολύ περισσότερο κάποιων άλλων !
Συγνώμη εάν αναφέρομαι τόσο περιγραφικά, δεν θέλω να μειώσω κανέναν από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πάρα πάνω κατάσταση από ένα ατύχημα.
Αλλά ατύχημα από ατύχημα έχει διαφορά και δυστυχώς στην χώρας μας τα περισσότερα οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ !
Να μην συζητήσουμε για τα νοθευμένα ποτά που κυκλοφορούν και σερβίρονται αφειδώς σε κάθε μορφής και κλάσης μπαράκια !
Καθημερινός πόλεμος γίνεται,  με το αίμα να ρέει άφθονο στις Ελληνικές Ασφάλτους και να ρουφάει την κάθε σταγόνα ως διψασμένο βαμπίρ.

Έχω γίνει κουραστικός με το να λέω ότι τα περισσότερα προβλήματα που έχουμε ως κοινωνία είναι λόγω ελλείψεως την παιδείας μας και δεν φταίει πάντα το πολιτικό σύστημα, που του επιτρέπουμε να λειτουργεί, όπως λειτουργεί ή ακόμα περισσότερο ο Κρατικός μηχανισμός.
Ποιος είναι άραγε αυτός ο Κρατικός μηχανισμός ;
Για κοιταχτείτε στον καθρέπτη κι εάν δεν αναγνωρίσετε έναν από εσάς, τότε κοιτάξτε δίπλα σας, σίγουρα θα αναγνωρίσετε, είτε την – τον  σύντροφό σας, τους φίλους και συγγενείς σας.
Αυτή είναι η Πολιτεία μας !
Φτιαγμένη από εμάς τους ίδιους !
Είτε λειτουργοί είναι αυτοί, δάσκαλοι και καθηγητές, είτε διευθυντές και προϊστάμενοι ή απλοί υπάλληλοι, είτε εξουσιαστές, όλοι εξουσιάζουν και εξουσιάζονται.

Ας δούμε όμως τα νέα μέτρα του Κ.Ο.Κ. για οδηγούς που πιάνουν το τιμόνι, ενώ βρίσκονται κάτω από την επήρεια αλκοόλ.
Μέτρα κατασταλτικά, που φάνηκαν να αποδίδουν, με αποτελέσματα ενθαρρυντικά απ' όσο λένε τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία, ενώ οι πρώτες ποινές έπεσαν και ήταν βαριές, όπως ακριβώς ορίζει ο σημερινός νόμος.

Α. Συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του κυμαίνεται από 0,50 g/l έως 0,80 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.
Διοικητικό πρόστιμο διακοσίων 200 ευρώ.
Β. Συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,80 g/l και μέχρι 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.
Διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων 700 ευρώ και με αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας ικανότητας οδηγού για ενενήντα (90) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα.
Γ. Συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας, ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.
Διοικητικό πρόστιμο χιλίων διακοσίων 1.200 ευρώ και αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας ικανότητας οδηγού για εκατόν ογδόντα (180) ημέρες και ποινή φυλάκισης  τουλάχιστον δύο (2) μηνών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα.

Εάν ο οδηγός οχήματος καταληφθεί να οδηγεί και πάλι υπό την επήρεια οινοπνεύματος εντός δύο (2) ετών από προηγούμενη παράβαση της απαγόρευσης οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος και η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του, κατά τη νέα παράβαση, είναι άνω του 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εμπνεόμενου αέρα.
Επιβάλλεται για κάθε περαιτέρω παράβαση ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών, διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ  και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για πέντε (5) χρόνια, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα.

* Εάν ο οδηγός  καταληφθεί να οδηγεί  υπό την επήρεια οινοπνεύματος για τρίτη  φορά, μέσα σε πέντε χρόνια, τότε του αφαιρείται για πάντα το δίπλωμα οδήγησης, ενώ το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο μέχρι 15.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης μέχρι
τέσσερα (4) χρόνια.

** Σε κάθε περίπτωση καταργείται η ευνοϊκή διάταξη με την οποία το πρόστιμο μειωνόταν στο μισό για πληρωμή εντός 10 ημερών.

*** Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι με κατανάλωση
490 ml μπύρας, δηλαδή ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας,
200 ml κρασιού,
60 ml ούζου,
55 ml ουίσκι ή βότκας  πιάνουμε ?  το όριο.

Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος

Δημοφιλή Άρθρα